Thursday, December 10, 2009

Sinis aulad arab mesir..

Assalamualaikum..
mari sama2 kita senyum sejenak sambil melihat gambar ini..

Photobucket

Kami di mesir sering disakat oleh anak2 kecil arab mesir dengan perkatan "hooga!! hooga!!" atau "bongga!! bongga!!" namun bila ditanya kembali apa yg dimaksudkan dg perkataan tersebut, maka tiada jawapan yg diberikan. Ini menyebabkan masing2 membuat spekulasi tentang apa sebenarnya terjadi dari perkataan tersebut dan juga dari mana ianya timbul. Ada kemungkinan yg mengatakan bahawa perkataan tersebut adalah hasil dari tayangan iklan yg ditayangkan diseluruh tanah mesir bagi tujuan pelancongan Melawat Malaysia suatu ketika dahulu. Yang mana, ianya memaparkan kebudayaan dusun, kadazan atau yg sewaktu dengannya yg berlegar sekitar budaya di sabah dan sarawak. Dengan pakaian yg dipakai oleh kaum2 tersebut menyamai apa yg dipakai oleh puak2 yg tiada agama yg sering kali dilihat di bukit sinai ketika mentari muncul yg kebarangkalian mereka ini adalah dari luar negara spt brazil amereka selatan dan sebagainya yg akan menari2 sambil menyanyi lagu mereka dan antara perkataan yg keluar dr mulut mereka adalah "hooga!! hooga!!" atau "bongga!! bongga!!". Namun ini hanya satu pandangan yg tiada hujjah yg nyata bagi menguatkan apa yg diperkatakan. Walaupun ianya dilihat hampir kpd mafhum kata2 tersebut.
Berbalik kpd gambar di atas, dapat dilihat bahawa pelukis telah menjumpai kembali puak2 yg dianggap pupus (lanun darat) yg dahulunya ada pada zaman kesultanan melayu melaka sahaja namun ianya sekarang telah kembali semula menyerang, merompak, menzalimi serta menindas rakyat jelata yg rindu, peka, cinta, sayang dan inginkan keadilan yg saksama terhadap semua peringkat masyarakat. Ternyata lanun moden ini juga sangat hebat dan licik dalam menyusun strategi menyerang, merompak, menzalimi serta menindas rakyat jelata. Mereka menggunakan mahkamah, parlimen, dewan rakyat serta perundangan penjajah. Inilah yg dapat dilihat dari apa yg terpapar dlm gambar tersebut. Apa yg aljauhary perkatakan hanya berlegar sekitar gambar di atas yg tiada kene-mengena dengan tanah air tercinta Malaysia [namun andai ada yg terasa aljauhary mohon jutaan kemaafan.. huhuhu.. =)].
Kini baru aljauhary faham bahawa puak "hooga!! hooga!!" atau "bongga!! bongga!!" memang wujud, dan apa yg diperkatakan oleh kanak2 tersebut seakan2 memberi gambaran bahawa di Malaysia memang wujud puak2 tersebut. Ini adalah tasawwur yg dpt aljauhary resapi dlm zihni aljauhary..
Mungkin sahabat2 lain punyai tasawwur tersendiri dalam menterjemahkan setiap yg berlaku di hadapan sahabat2 sekalian.
Kini aljauhary boleh tersenyum andai kanak2 mesir mengucapkan "hooga!! hooga!!" atau "bongga!! bongga!!" kepada aljauhary. Buat apa nak marah...
Apa pula tindakan anda, bagi yg pernah mengalami detik2 seperti ini???

1 comment:

  1. Salam ustaz,hungga dalam dialek kelantan bermaksud berlari.
    tak tahulah apa pula maknanya dalam bahasa arab pasar.

    ReplyDelete

Semoga komentar kalian memberi manfaat buat Aljauhary..